Digital inskrivning via BankID

Lär dig processen när en elev själv anmäler sig till din trafikskola med BankID.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Från elevens perspektiv:

1. Starta på hemsidan: Eleven besöker din trafikskolas hemsida och märker direkt att det går att skriva in sig digitalt via BankID. Trafikskolan kan välja att framhäva denna funktion redan på startsidan.

2. Övergång till domän: Efter klicket omdirigeras eleven till trafikskolans egna domän, exempelvis: elev.trafikskolansnamn.se, där mer specifik information presenteras. Er egen bakgrundsbild och logo kommer att synas på den här sidan.

3. Inloggning via BankID: Eleven väljer BankID-alternativet för inskrivning. (Om eleven redan är kund kan samma knapp användas för inloggning.)

4. Verifiering med QR-kod: Genom att skanna QR-koden loggar eleven in direkt. Om telefonnummer saknas kommer en popup upp för att fylla i detta.

5. Användarvillkor: Det första eleven möts av är att godkänna trafikskolans användarvillkor (förutsatt att dessa är upplagda under inställningar).

Från trafikskolans perspektiv:

1. Notis om ny kund: Direkt när en elev skriver in sig får du en notis. Denna syns i det högra hörnet med en siffra vid klockikonen.

2. Blinkande indikator: För extra tydlighet blinkar rubriken "nya kunder" rött under fliken "kunder". Detta signalerar att en ny kund har skrivit in sig.

3. Översikt över nya kunder: Genom att klicka på den blinkande rubriken får du en översikt över alla nyligen inskrivna kunder, samt deras uppgifter. Härifrån kan du välja att kontakta dem.

4. Markerar kund som kontaktad: Efter att du har tagit kontakt med eleven, navigerar du till elevens kundkort genom att klicka på personnumret.

Inne på kundkortet kommer du att se en kommentar som lyder "Detta är en kund som är automatiskt inskriven med BankID."

När du bekräftar denna genom att klicka på OK, kommer eleven att försvinna från listan över "nya elever" och istället placeras bland de aktiva eleverna.

5. Efter detta är processen klar: Nästa gång rubriken "nya kunder" blinkar vet du att ytterligare en elev har skrivit in sig via BankID!

Kostnader och Kontroll vid Digital Inskrivning med BankID:

Att erbjuda en digital inskrivning via BankID är en bekväm och effektiv metod, men det medföljer en liten avgift. Varje gång en elev skriver in sig digitalt med BankID kostar det trafikskolan 2 kr. Denna avgift täcker kostnaden för folkbokföringsuppslaget som automatiskt sker i samband med inskrivningen.

Efter inskrivningen ligger makten i era händer. Som trafikskola beslutar ni själva om ni vill lägga till behörigheter och teorimaterial för varje elev. Eleven har inte möjlighet att lägga till dessa själv under denna inskrivningsprocess.

Så, förutom den initiala avgiften för folkbokföringsuppslaget, har ni full kontroll över eventuella ytterligare kostnader och tjänster.