Ekonomi & Kassa

I denna artikel kan du läsa om hur du sätter upp ekonomi och kommer igång med kassan.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Kassa

Kassasystemet är nu live, vilket innebär att du kan börja använda kassan i skarpt läge. Det är viktigt att notera att kassan nu kommer att generera transaktionsverifikationer om du väljer att manuellt mata in försäljningsinformation kassan.

Aktivera kassan

För att aktivera kassan, följ dessa steg:

 1. Klicka på "Inställningar".

 2. Välj "Ekonomi" och sedan "Kassa".

 3. Markera alternativet för att aktivera kassan.

Innan du börjar använda kassan finns det flera förberedande steg du bör genomföra.

Kontrollera dina artiklar och bokföringskonton så att du tillsammans med din ekonom / revisor är nöjda. Sätt ett mål för er själva när ni vill migrera ut helt och hållet från ert gamla affärssystem.

När du flyttat över dina elever till teoricentralen och fyllt på med de bokningar som ligger framåt i tiden är det nu dags att överföra ekonomin. Det är rekommenderat att göra detta under en helg för att undvika avbrott i ditt arbete.

Om en kund av någon anledning inte ska debiteras, se till att ändra den specifika bokningen till "Icke-debiterbar" för att undvika debitering.

Flytta över saldo

Det är av yttersta vikt att samarbeta med din ekonom eller revisor för att säkerställa en smidig överföring av saldon. Användbart kan vara rapporter som visar negativa elevsaldon, positiva elevsaldon och lektionssaldon. Genom att granska dessa rapporter kan du få en översikt över hur dina elevers saldon ser ut.

Här är ett exempel: Adam har 2 körlektioner och ett elevsaldo på 2000 kr. Börja med att omvandla de 2 körlektionerna till ett elevsaldo. Om vi antar att priset per körlektion är 1000 kr, kommer Adams totala saldo att vara 4000 kr. Tänk på att om Adam har köpt ett paket med rabatterade körlektioner bör du ta med dessa i beräkningen. Du bör även ta hänsyn till om Adam har en pågående faktura via Billecta eller liknande.

Ingående saldo

Alternativ för Saldohantering

När du har fastställt det totala saldot som ska överföras till Teoricentralen, har du två alternativ för att göra det:

 1. Låt saldot ligga kvar på eleven efter returen, och använd funktionen "Ingående saldo" i Teoricentralen för att överföra beloppet. Kom ihåg att denna knapp endast kan användas en gång per elev.

 2. Gör ett uttag av saldot som ligger kvar på eleven efter returen och använd sedan funktionen "Insättning" via Teoricentralens kassa med hjälp av knappen "Bankgiro".

Importera reskontran

Om du önskar flytta över reskontran till Teoricentralen så ser du till att göra det också, spara då ned filen från ditt gamla system som pdf för att sedan ladda upp det i Teoricentralen. Se bilden nedan.

Här väljer du själv om du önskar importera över reskontran till Teoricentralen eller spar ned på ett annat säkert ställe.

Flytta över presentkort

Om du har gamla presentkort från ditt tidigare system kan du enkelt överföra dem till Teoricentralen. Dessa presentkort fungerar precis som ett presentkort är tänkt att fungera. Kunden erhåller en kod, och du kan enkelt spåra koden digitalt och använda den i kassan, på samma sätt som ett vanligt presentkort.

På detta sätt kan du bevara och använda dina tidigare presentkort i Teoricentralen, vilket ger dig flexibilitet och en smidig hantering av dina presentkort.

Registrera presentkort utan verifikat (Migrera presentkort)

Nu, när du har överfört dina befintliga presentkort till Teoricentralen eller till och med sålt ett presentkort, är det dags att använda dem.

 1. För att använda presentkorten, följ dessa enkla steg:

 2. Be kunden att ange eller visa sin presentkortskod i kassan.

 3. Mata in koden i Teoricentralens system.

Systemet kommer att validera koden och tillämpa eventuell rabatt eller belopp på kundens transaktion.

Skicka presentkort till en annan köpare

I Teoricentralen har du möjligheten att skicka kvittot till en annan e-postadress än den som är kopplad till den faktiska kunden. Detta gör det enkelt för föräldrar eller andra personer att göra ett köp och få kvittot skickat till deras e-postadress istället. På detta sätt kan de enkelt ge bort presentkortet vid ett annat tillfälle eller hålla köpet diskret om det behövs.

Denna flexibilitet i leveransen av kvitton gör det smidigt och anpassningsbart för olika situationer och behov.

Automatisk debitering av bokningar

I Teoricentralen erbjuder vi möjligheten att automatisera debiteringsprocessen, vilket eliminerar behovet av manuell hantering. Istället tar systemet hand om det åt dig. Om du väljer att aktivera denna funktion kommer systemet varje kväll, klockan 23:00, automatiskt påbörja processen med att debitera bokningar du haft under dagen.

Detta ger dig följande fördelar:

 1. Effektivitet: Automatisk debitering sparar tid och minskar risken för felaktigheter, vilket gör hela processen smidigare.

 2. Flexibilitet: Du har möjlighet att under dagen göra finjusteringar eller förhandsdebitera bokningar efter behov.

Med automatiserad debitering i Teoricentralen kan du enkelt hantera dina ekonomiska transaktioner och säkerställa en smidig och noggrann hantering av debiteringar.

Kvitto (kontantfakturor)

Välj mellan att skicka kontantfakturor automatiskt direkt efter ett köp eller manuellt för varje order, tänk på att du även kan skicka kontantfakturan till en annan mejladress från kassan direkt.

Skicka kontantfakturor automatiskt efter köp

Anpassning av kvitto (kontantfakturor) i Teoricentralen

I Teoricentralen har du möjlighet att anpassa dina kontantfakturor genom att lägga till din logotyp och inkludera en personlig text. Detta ger dig möjlighet att skapa professionella och skräddarsydda kontantfakturor för ditt företag.

Följande anpassningar är tillgängliga:

 1. Logotyp: Du kan enkelt ladda upp din egen logotyp för att göra kontantfakturorna mer igenkännliga och anpassade till din företagsprofil.

 2. Text: Lägg till en personlig meddelandetext på fakturan, vilket kan vara användbart för att kommunicera viktiga uppgifter eller hälsningar till dina kunder.

Dessa anpassningsmöjligheter i Teoricentralen ger dig friheten att skapa kontantfakturor som är professionella och som samtidigt bär din egen företagsidentitet.

Fick du svar på din fråga?